Sint-Petrusbasiliek

Geluksplek van…Ank, Fons,Paul

Hier is mijn geluksplek

Van welke kerken en andere monumenten in Boxtel word jij blij? Deel ze met ons en iedereen. Geef ze door met dit formulier

Ik word blij van deze plek omdat…

Fons: “Het mooie geluid van de 44 klokjes van het Carillon in de Sint Petrustoren.

Jan Jaspers woonde met zijn gezin als het ware onder de toren, in het mooie witte huis met de mooie blauweregen begroeiing tegen de geven. Jan was jarenlang erg betrokken bij alles wat met de techniek van de toren te maken had, en ook hoorde hij bij de groep helden die op bijzondere dagen de vlaggen op 65 meter hoogte uit gingen hangen. In zijn tuin lagen de 9 masten opgeslagen, buizen van bij 10 meter lang, en die wilde hij graag verplaatsen naar de hal van de toren. Op de een of andere manier kwam ik toen bij hem in beeld, en hebben we, met veel hulp van Wim Tiellemans, de masten een mooie plaats kunnen geven in de hal van de toren.

Jan vertelde me dat hij erg ziek was en niet meer behandelt kon worden, en hij wilde graag zijn kennis over de techniek in de toren met mij delen, en zo gebeurde.

Boven in de toren hing een mooie serie carillonklokken werkloos te zijn, na 2 blikseminslagen was het elektrisch deel volledig doorgebrand en was bespelen van de klokken niet meer mogelijk.

Jan werd steeds zieker, en op een bepaald moment kreeg ik te horen dat Jan nog maar een paar dagen te leven had. Al wandelend met mijn hond kwam het idee bij me naar boven om het kleinste klokje van de serie los te schroeven om het thuis te kunnen voorzien van de naam Jan Jaspers, met de bedoeling dat als het carillon weer in werking zou zijn het klokje van Jan altijd mee zou doen.

De maandag daarna sterf Jan, en gelukkig wel met de kennis dat het kleinste klokje zijn naam gekregen had.

Het is me gelukt om samen met leerlingen van het Baander Heeren College (BHC), met een super gemotiveerde groep vrijwilligers waaronder de groep vlaggenisten het carillon weer in oude luister te herstellen.

Het speelt ieder half en heel uur een deuntje van ca 25 seconden, en iedere vrijdag gaat Tommy van Doorn, onze beiaardier helemaal los met de meest waanzinnige muziekstukken die passen bij de tijd van het jaar, Kerst of Sint, Carnaval of Pasen, Koningsdag of Bevrijdingsdag, alles met zijn eigen muziek.

En ja, dan ga ik onder de toren staan om te genieten, en hoor ik tussen alle zware klokken door het kleine Jantje Jaspers er bovenuit, en krijg ik zomaar spontaan mijn eigen ”kippenvelgevoel.”

Mijn gelukstip

Pluk de dag en geniet van alles en iedereen om je heen. Zie, proef en hoor het positieve. 

Wat ik verder nog wil vertellen…

Wetenswaardigheden en foto’s zijn welkom. Stuur ze naar info@gelukinboxtel.nl

Reageer op deze geluksplek